13.12.13

ΚΕΪΚ ΜΠΑΝΑΝΑΣ ΜΕ ΞΗΡΟΥΣ ΚΑΡΠΟΥΣ



ΥΛΙΚΑ


Υγρά

  • 4 ώριμες μπανάνες
  • 4 αυγά
  • ½ φλ. (120 ml) εξαιρετικό παρθένο λάδι καρύδας, σε υγρή μορφή
  • ¼ φλ. (60 ml) λιωμένο βούτυρο γάλακτος (λάδι βουτύρου)
  • 2 - 4 κ. σ. (30 – 60 ml) μέλι  ή παραπάνω, αναλόγως πόσο γλυκό επιθυμείτε το κέικ και πόσο ώριμες είναι οι μπανάνες


Στερεά

  • 1 κ.σ. (15 ml) κανέλλα
  • 1 κ. γλ. (5 ml) μαγειρική σόδα
  • 1 κ. γλ. (5 ml) baking powder (χωρίς αλουμίνιο)
  • 1 κ. γλ. (5 ml) σπόροι βανίλιας
  • 1 πρέζα αλάτι ψιλό
  • ½ φλ. ψιλοκομμένα καρύδια
  • ½ φλ. ψιλοκομμένα φουντούκια ή αμύγδαλα
  • ½ φλ. σταφίδες ή χουρμάδες αποξηραμένοι ή δαμάσκηνα ξηρά, χωρίς ζάχαρη
  • 1/3 φλ. ψιλοκομμένοι ξηροί καρποί για το γαρνίρισμα (αμύγδαλα, φουντούκια, ηλιόσποροι, κολοκυθόσποροι, κάσιους, μακαντέμια κ.α.)
  • Βούτυρο για την επάλειψη της φόρμας

ΕΡΓΑΛΕΙΑ

  • Αυγοδάρτης
  • Μίξερ χειρός για κέικ
  • Φόρμα για κέικ μεσαίου μεγέθους (μακρόστενη)
  • 2 μπολ
  • Λαδόκολλα
  • Σπάτουλα


ΕΚΤΕΛΕΣΗ

  1. Προθερμαίνω τον φούρνο στους 180ο
  2. Στρώνω το εσωτερικό μίας φόρμας για κέικ με βουτυρωμένη λαδόκολλα ή βουτυρώνω ελαφρώς το εσωτερικό μιας αντικολλητικής φόρμας
  3. Συγκεντρώνω όλα τα υλικά και τα χωρίζω σε υγρά και στερεά.
  4. Ρίχνω όλα τα στερεά υλικά σε ένα μπολ και ανακατεύω καλά με τον αυγοδάρτη.
  5. Σε άλλο μπολ, χτυπάω τα αυγά με το μίξερ ώσπου να πήξουν κάπως και να αλλάξουν χρώμα.
  6. Προσθέτω ένα-ένα τα υγρά υλικά και χτυπάω μέχρι να ομογενοποιηθούν.
  7. Προσθέτω σιγά-σιγά τα στερεά υλικά, ενώ δουλεύω τη ζύμη με το μίξερ μέχρι να ομογενοποιηθεί εντελώς.
  8. Προσθέτω τους ξηρούς καρπούς και τα αποξηραμένα φρούτα μέσα στη ζύμη και ανακατεύω με μία σπάτουλα.
  9. Αδειάζω την ζύμη μέσα στην βουτυρωμένη φόρμα για κέικ. Να υπάρχει περιθώριο 3 cm περίπου από το χείλος της φόρμας. 
  10. Λειαίνω την επιφάνεια και πασπαλίζω ομοιόμορφα με τους τριμμένους ξηρούς καρπούς.
  11. Ψήνω στους 160ο – 170ο για περίπου 1 ώρα στον αέρα (στο μέσον του φούρνου) ή ώσπου η επιφάνεια του κέικ έχει ροδίσει και η οδοντογλυφίδα που θα βυθίσω στο κέντρο βγει καθαρή.
  12. Αφήνω την φόρμα να κρυώσει εκτός φούρνου για 15 – 20 λεπτά τουλάχιστον προτού δοκιμάσω να ξεφορμάρω το κέικ. 

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΤΟΥ ΔΟΚΙΜΑΣΤΗ

"Αφράτο και ζουμερό, όχι πολύ γλυκό. Θα προτιμούσα περισσότερο μέλι ή αποξηραμένα φρούτα. Χορταστική επιλογή για πρωινό".

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου